Дозвіл на роботу в Польщі

Дозвіл на роботу для іноземця – що потрібно знати про це

Дозвіл на роботу – документ, який дає право легально працювати в Польщі. Виконання роботи відповідно до закону має бути важливим питанням як для осіб, які хочуть почати працю, так і для працедавців.

Будь-який іноземець, який приїжджає в країну для отримання прибутку, повинен перш за все дбати про законність свого перебування. З іншого боку, обов’язок працедавця, який бере на роботу іноземця, – подати заявку на отримання дозволу на роботу в Польщі.

Можна виділити 5 видів дозволів на роботу (типу A, B, C, D, E). Найбільш часто використовується дозвіл на роботу типу A, який застосовуються до осіб, працюючих на підставі договору з роботодавцем, офіс або бізнес якого зареєстроваі на території Польщі.

З 1 січня 2018 року змінималися форма заявки на дозвіл на роботу і заявки на продовження терміну дії документа. Заявка, яка буде відправлена ​​в неправильній формі або не заповнена відповідно до інструкцій, не розглядатиметься.

Дозвіл на роботу в Польщі – коли не потрібен

Зобов’язання мати дозвіл на роботу не включає іноземців, які:

  • мають дозвіл на постійний побит на території Польщі або дозвіл на проживання довготермінового резидента ЄС,
  • мають місце проживання на певний період у зв’язку з навчанням або роботою в Польщі,
  • є подружжям польських громадян і мають дозвіл на тимчасовий побит,
  • проводять професійні стажування та беруть участь в освітніх програмах обміну,
  • є випускниками польських вищих шкіл або очної форми навчання в університеті,
  • мають дійсну Карту Поляка,
  • є прийомною сім’єю для іноземця у віці до 21 року.
  • користуються міжнародним захистом і мають статус біженця,
  • мають громадянство однієї з країн ЄС,
  • отримали дозвіл на толерантне перебування.

Дозвіл на роботу – тривалість

Дозвіл на роботу в Польщі видається терміном до трьох років. Після закінчення терміну дії документ можна продовжити. Коли іноземець має керівну посаду в компанії, в якій працює більше 25 осіб, дозвіл може бути виданий строком на п’ять років.